Λίγα λόγια για το site

Γεια σας! Αυτό το site είναι η προσπάθειά μου να δημιουργήσω μια όμορφη γωνιά στο Διαδίκτυο. Αποτελεί εξέλιξη ενός site που από το 1999 πέρασε από πολλές φάσεις. Αρχικά ήταν απλώς ένα παιχνίδι με σκοπό την εξοικειωση με την συγγραφή ιστοσελίδων. Σιγά-σιγά εξελίχθηκε σε on-line έκθεση των φωτογραφιών από τις αναβάσεις μου σε ελληνικά βουνά για τους φίλους και συνορειβάτες μου. Από τον Ιανουάριο του 2004 που υπάρχει ως astraka.net (και πλέον diafragma.gr) απέκτησε αρκετούς φίλους και τακτικούς επισκέπτες.

Καθοριστικό γεγονός για την παρούσα μορφή του ιστοχώρου ήταν η αγορά μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, τον Μάρτιο του 2003. Με μια ψηφιακή μηχανή είναι πολύ εύκολο και ανέξοδο να τραβάει κανείς 100 φωτογραφίες την ημέρα. Δεδομένου ότι 15-20 Σαββατοκύριακα κάθε χρόνο βρίσκομαι σε κάποιο βουνό, γρήγορα βρέθηκα με μια φωτογραφική συλλογή αρκετών χιλιάδων φωτογραφιών. Μια επιλογή από αυτές παρουσιάζεται εδώ.

Η φωτογραφία αποτελεί ένα πάθος μου το οποίο κρατάει από το 1996. Μερικές από τις πιο ωραίες μου φωτογραφίες είναι slides από το 1997. Τον τελευταίο καιρό έχω επενδύσει αρκετά σε εξοπλισμό ποιότητας και αφιερώνω αρκετή ώρα στον εμπλουτισμό των τεχνικών μου γνώσεων. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ποιότητα του υλικού που υπάρχει εδώ ακολουθεί ανοδική πορεία.

Μερικά από τα slides του 1997 (τραβήχτηκαν σε Fuji Sensia 100).

Μια συνέπεια του ψηφιακού μέσου είναι ότι το υλικό που έχω στην διάθεσή μου προηγείται σημαντικά αυτού που προλαβαίνω να επεξεργαστώ και να παρουσιάσω εδώ. Συνήθως μεσολαβούν 5-6 μήνες από την λήψη μιας φωτογραφίας μέχρι την έκθεσή της εδώ. Στο μεσοδιάστημα αυτό ενδέχεται να έχω τραβήξει άλλες 2000 φωτογραφίες.

Τεχνικές σημειώσεις

Όλα είναι φτιαγμένα από μένα. Σχεδόν όλες οι σελίδες του ιστοχώρου αυτού παράγονται δυναμικά. Μέχρι τον Αύγουστο του 2007 αναπτύσσονταν σε γλώσσα PHP. Μετά αποφάσισα να εκμεταλλευτώ την ισχύ της γλώσσας Ruby και το καταπληκτικό framework Rails. Τα γραφικά και η επεξεργασία εικόνας γίνονται με το αγαπημένο μου GIMP. Ό,τι έχει να κάνει με το site παράγεται σε λειτουργικό σύστημα Linux. Το site φιλοξενείται επίσης σε λειτουργικό σύστημα Linux. Όσες φορές είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω με πολύ γρήγορες συνδέσεις ήταν αρκετά γρήγορο. Για καλύτερη διαδικτυακή εμπειρία, θα σας πρότεινα να χρησιμοποιείτε Firefox ή έστω Internet Explorer 7.

Ο φωτογράφος

Λέγομαι Νίκος Κανελλόπουλος. Έχω γεννηθεί τον Απρίλιο του 1979. Είμαι φωτογράφος και ορειβάτης. Το επάγγελμά μου είναι προγραμματιστής και έχω σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Με τους υπολογιστές ασχολούμαι από το 1984 περίπου (από την εποχή των Amstrad και Commodore).

Φωτό: μετά την βουτιά στο ρέμα του Ορλιά στον Όλυμπο, με διαφορά ό,τι πιο κρύο έχω δοκιμάσει (ποιος Βοϊδομάτης...)

Πίσω στην αρχική σελίδα